akupunktura_medicinske pijavke

 Dragi pacienti, za vaše udobje uvajamo zdravniški pregled in svetovanja preko

          Skype, Viber, WhatsApp, IMO

 

       več na 

call.jpg

WHO - svetovna zdravstvena organizacija leta 1979 priznava uporabnost metode Akupunkture pri zdravljenju številnih bolezni, kot:

- alergije

- bolezni ožilja

- bolezni sečil in prebavil

- debelost

- ginekološke bolezni

- neplodnost ženska in

  moška

- artritis, revma in protin

- migreno in glavobol

- sladkorna bolezen

 

- pomlajevanje in

  prepričanje staranja

Akupunktura
 
Qi (či) je življenjska energija, katere tok mora biti, podobno kot kroženje krvi v telesu, neprekinjen in pravilno razporejen, če naj se ljudje in živali počutijo dobro. Bolezni se pojavljajo takrat, ko v določenem delu telesa pride do povečanja ali zmanjšanja ravni energije. Akupunktura je metoda, s katero se takšna neravnovesja v telesu odpravljajo, s čemer se v telesu zopet doseže energijsko ravnovesje.
Akupunktura je del Tradicionalne kitajske medicine (TKM). TKM je stara okrog 3000 let, poleg akupunkture obsega tudi aurikuloterapijo, moksibustijo, zdravljenje z ventuzami, herbalno terapjio in tui-na masažo. Temelji na teoriji akupunkturnih meridianov, ki potekajo vzdolž telesa in po katerih naj bi se pretakala življenjska energija (či). Pri akupunkturi z zabadanjem iglic v akupunkturne točke aktiviramo samoozdravitvene sposobnosti organizma.
Pri akupunkturi je pomembno, da poskuša zdraviti vzrok bolezni, ne le njenih simptomov. Zato se pri zdravljenju z akupunkturo vedno opazuje telo kot celoto in posveti veliko pozornosti podrobnostim.
Telo samo po sebi nenehno stremi k ravnovesju; akupunktura pomaga telesu pri doseganju njegovega ravnovesja. Ena izmed izredno koristnih lastnosti akupunkture je, da se jo lahko uporablja tudi preventivno. Tako kot je pri ohranjanju zdravja pomembna npr. pravilna in zdrava prehrana, lahko tudi akupunktura pomaga pri vzpostavljanju ravnovesja v telesu, jačanju imunskega sistema in vzpostavljanja ravnovesja med energijami telesnih organov, s čemer izboljša njihovo delovanje.

Kitajska tradicija tudi v Sloveniji - metoda, katera združi akupunkturo, moksibustijo in elektrostimulacijo -  termo akupunktura.

te tehnike razprši in odstrani hladni veter in mraz v meridianih, z namenom, da se poškodovane strukture popravijo in oslabljene funkcije okrepijo.

Na ta način spodbujajo vitalno energijo in cirkulacijo krvi,odpravlja bolečine in vnetja v živcih,sklepih ter mišicah, uravnoteži pretok zdrave energije (chi).

S segrevanjem iglic se odpirajo meridiani - na ta način aktivirajo naravni procesi zdravljenja v telesu.

 
 
 
WHO_logo.jpg

Vir: NIH, Acupuncture, Nov. 3-5, 1997, Vol.15, No.5 2, WHO

Viewpoint on Acupuncture.

Geneva, Switzerland,

World Health Organization, 1997

Moksibustija

je toplotna terapija, ki je pogosto uporabljena vtradicionalni  kitajski medicini (TKM).Terapevt s tlečim zeliščem, imenovanim kitajski grenki pelin (Artemesiae vulgaris), spodbuja posamezne točke ali dele telesa, s čimer odpira meridijane, uravnava ter izboljšuje kroženje energije in krvi teriz telesa odvaja mraz in vlago. V rabi je za zdravljenje različnih vrst bolečine, za krepitev imunskega sistema inkot preventiva. Moksibustija ni boleča, ampak domala prijetna, saj ogrevatelo, zato jo zdravniki TKM pogosto uporabljajo pri zdravljenju otrok – namesto akupunkture, ki se je številni otroci bojijo.

Po tradicionalni kitajski zeliščni medicini (farmakopedija) ima kitajski grenki pelin izrazite jang lastnosti, kar pomeni, da v telesu proizvaja toploto. Njegove grenčine prispevajo, da prodre zelo globoko v telo – v meridijane. Dokazano je, da imajo listi kitajskega grenkega pelina protibakterijsko delovanje

Učinek je podoben kot pri zdravljenju z akupunkturo, le da pri moksibustiji s tlečo cigaro akupunkturne oziroma akupresurne točke ogrevamo. Ogrevanje izbranih točk omogoči boljši pretok energije po meridijanih, ureja pretočnost žil in kroženje krvi, greje notranje organe in ustavlja krvavitve prav tam, kjer je potrebno. Zdravnik ali terapevt tradicionalne medicine glede na diagnoze določi, katere točke je treba ogrevati. Moksibustijo je mogoče uporabljati samostojno ali v kombinaciji z eno od metod pri zdravljenju številnih bolezenskih stanj: skupaj z akupunkturo, ventuzami (vakuumski kozarci) ali ob hkratnem uživanju zeliščnih pripravkov.

Ker moksibustija izboljša pretok v telesu, kar je osnova za zdravo delovanje, se uporablja za zdravljenje raznovrstnih zdravstvenih težav in bolezni. Primerna je za preventivno zdravljenje kronične utrujenosti in za krepitev imunskega sistema, poleg tega omili ali celo zaustavi napredovanje kroničnih bolezni. Zdravi bolečine, ki nastanejo zaradi poškodb, bursitisa,kroničnega vnetja sklepov, kronično vnetih tetiv, artritisa in revme. Poleg tega sprošča napetost v mišicah ter zdravi akutne in degenerativne bolezni. Pomaga pri prebavnih težavah, kot so driska, zaprtost in vetrovi. V pomoč je pri zdravljenju težav z dihali, zlasti vnetij, astme in alergij. Zelo učinkovita je pri zdravljenju ginekoloških težav, kot so menstrualni krči, neredni menstrualni ciklusi, hormonske težave v menopavzi in v predmenstrualnem obdobju, ciste na jajčnikih, krvavitve med nosečnostjo in obrat ploda, poleg tega daje izjemne rezultate pri zdravljenju neplodnosti. V rabi je pri prehladih, gripi, kožnih boleznih, slabi koncentraciji, izgubi spomina in težavah z nespečnostjo. Moksibustija je uspešna tudi pri zdravljenju psihičnih motenj, kot sta depresija in tesnobnost.

Moksibustija ni primerna, če je v telesu presežek toplote (žeja, znojenje, rdeč obraz, trdo blato in zaprtost, nemir, temno rumen urin, rdeč, nekoliko obložen jezik, hiter pulz…), odsvetujejo jo tudi sladkornim bolnikom in osebam z motnjami prekrvavitve. Pred uporabo je potreben posvet z zdravnikom, ki v skladu z diagnozo določi, katere točke so primerne za ogrevanje in stimulacijo.

Kitajski grenki pelin je na voljo v obliki cigari podobnega zvitka. Ko cigara tli, je potrebna previdnost:ne sme se namreč dotikati kože, saj med tlenjem nastaja vroč ogorek, ki utegne ob dotiku s kožo povzročiti opekline.

Še bolje je, če za rabo zdravnik uporablja moksa škatlico iz bambusa, ki je najbolj udoben in varen način uporabe, saj cigare ni treba ves čas držati v roki. Cigara se zatakne v moksa škatlico (ta ima dvignjeno dno in mrežo, ki lovi pepel in ogorke), nato pa jo postavite na mesto, ki ga ogrevate.

aku4.jpg
tdp.jpg
akupunktura qrcode-20200212223137.png